Autorizovani Adobe kursevi

Firma Adobe ima poseban partnerski program za firme koje se bave edukacijom. Postoji niz rigoroznih uslova koje firma ili pojedinac moraju da ispune da bi postali Adobe autorizovani trening partneri. Takođe, zadovoljstvo polaznika kontrolišu ljudi iz same firme Adobe. Zbog svega ovoga, polaznicima na kraju kursa sertifikate izdaje sama firma Adobe.

Gde mogu da se pohađaju ovi Adobe kursevi?

Adobe autorizovane kurseve mogu da drže isključivo Adobe sertifikovani instruktori (ACI) koji su sertifikovani za svaki pojedinačni kurs koji drže. Znači, nije dozvoljeno da instruktor sertifikovan samo za Photoshop drži kurseve i za Illustrator, InDesign, Dreamweaver i sl. Takav instruktor je dokazao da odlično poznaje Photoshop ali ostale programe može da poznaje slabo ili nedovoljno. U tom slučaju, kvalitet nastave neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Spisak autorizovanih Adobe kurseva koje držimo

Koja literatura se koristi na ovim kursevima?

Svi Adobe autorizovani partneri za obuke moraju da ispoštuju smernice za plan i program Adobe kurseva. Preporučeni udžbenici su „Učionice u knjizi“(engl. Clasroom in a Book) izdanje Adobe Press-a

Instruktori imaju slobodu da koriste svoje primere i izmene redosled kojim izlažu gradivo, ali kurs mora obuhvatiti iste nastavne celine kao u „Učionici u knjizi“. Zbog toga je nebitno gde u svetu odslušate kurs za neki od Adobe programa, jer se svuda u svetu drže gotovo identični osnovni kursevi. Napredni kursevi se mogu razlikovati u izvesnoj meri da bi mogli da zadovolje potrebe polaznika i tržišta.

Ali, iako u samom planu i programu ne sme da bude odstupanja, postoje razlike u tome koliko vremena je ostavljeno polaznicima za vežbu. Neki trening partneri za pojedine oblasti ostave tako malo vremena da polaznici čak ne mogu da pitaju ako im nešto nije jasno. Lično mislim da je takav kurs samo uzimanje para od polaznika i ništa više od toga. Kod drugih možete da pitate i razjasnite sve što vam nije jasno, plus da vežbate zajedno sa instruktorom. Razlika između ova dva pristupa je ogromna.

Znači, čak i među autorizovanim trening partnerima postoje velike razlike u kvalitetu kursa. Zbog toga je najbolje da se raspitate po forumima kakva su iskustva iz prve ruke imali drugi ljudi.

U zapadnim zemljama, na primer, Adobe kursevi su uglavnom celodnevni i traju samo 1-2 dana. Na raspolaganju je toliko malo vremena da polaznici ništa ne vežbaju, već su samo pasivni slušaoci a instruktor drži prezentaciju. Pitanja su obično ostavljena za kraj dana. U Srbiji isti kurs, obično, traje nekoliko nedelja. Ovde imate više vremena za vežbu i kursevi traju duže što vam daje više vremena da se naviknete na sam program i „uđete u materiju“. Razlika u usvojenom znanju je ogromna i naši polaznici su u velikoj prednosti. Sa druge strane, kursevi na zapadu su čak i do 10 puta skuplji nego ovde…

Polaznici dobijaju sertifikat Certificate of Completion od firme Adobe

Na kraju svakog kursa, polaznici dobijaju Certificate of Completion sertifikat. Sertifikat svakom polazniku stiže na njegovu email adresu u PDF formatu. Polaznik posle toga može da ga odštampa ako mu je potreban u papirnoj formi.

Pošto svi Adobe autorizovani partneri za obuke u svetu koriste isti šablon sertifikata, u koji samo ubace ime polaznika, kurs koji je odslušao i datum završetka kursa, potpuno je svejedno da li ste kurs odslušali u Srbiji, Americi ili Japanu. Konačno, evo kako izgleda i sam sertifikat.

Originalni Adobe sertifikat samo za polaznike klasičnih i internet kurseva kod Adobe trening partnera. Sertifikat se dobija za: Photoshop, Illustrator, InDesign, Dreamweaver, Flash, Game dizajn, web i grafički dizajn...

Zahvaljujući internetu, kurs možete slušati ne samo ako ste iz Beograda i Srbije već i ako ste iz Bosne, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske ili se nalazite bilo gde u svetu.

Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat, Fireworks, Dreamweaver, Flash, Muse, Edge, Premiere Pro, After Effects, Speed Grade, Audition, Creative Cloud knjige

Clasroom in a Book (Učionica u knjizi)

Comments are closed.