Dodajte Parallax scroll efekat svojim fotografijama u AfterEffects-u

Parallax scroll je tehnika kojom se 2D animaciji daje privid treće dimenzije (2.5D ili kvazi 3D). Tehnika je izmišljena još 40-ih godina prošlog veka, ali je ime dobila po video igrici Parallax objavljenoj 1986. godine. u izdanju Ocean-a. Programeri ove kuće su našli način da ovaj efekat implementiraju na genijalno jednostavan način i time pomerili granice u pravljenju video igara. Efekat je od tad postao toliko popularan da spada u osnovne tehnike kompjuterske animacije. Čak i sada, posle 30 godina od kada se efekat prvi put pojavio u nekom kompjuterskom projektu, deluje podjednako zanimljivo i fascinantno.

Kako se dobija Parallax scroll?

Suština efekta se sastoji u tome da objekte na sceni razdvojite u više slojeva (layer-a). Kada pokrećete kameru, bliži objekti treba da se pomeraju brže a dalji objekti sporije. Gledalac tako dobija utisak treće dimenzije. Uz uputstva britanskog dizajner-a Joe Fellow-a, Parallax scroll će vašim fotkama udahnuti potpuno novi život. Autor koristi After Effects i alate kao Puppet Warp i Lens Flare da doda još malo dramatičnosti celoj sceni. Uživajte.

Parallax skrol i internet kursevi sa Adobe sertifikatom

 

About Branko Jovanović

Pasionirani ljubitelj multimedije i veštačke inteligencije. Grafički i web dizajner, frontend i AS3 programer. Najviše, ipak, volim da obrazovnu delatnost i držanje obuka iz ovih oblasti. Do sada sam obučio više od 3000 polaznika i održao preko 25000 školskih časova. Ipak, pošto firma Adobe polako ukida program sertifikovanih instruktora i trening centara, tome je morao doći kraj. Za više informacija pogledajte stranicu O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.