CeBIT 2015 Internet of things

Kao što verovatno znate, CeBIT je najveći IT sajam na svetu.Taj svoj kultni status drži već decenijama. Ove godine tema je bila “Internet of things”.  Održan je u trećoj nedelji marta.

Najbitniji momenti

Ove godine je pored interneta u svim stvarima oko nas u fokusu bila i internet bezbednost. Gosti su između ostalih bili Kevin Mitnik, i Edvard Snouden. Ove godine naglasak je bio na poslovnoj upotrebi interneta u najneverovatnijim uređajima. Prikazani su između ostalih, 3D štampači, upotreba dronova u vanrednim situacijama, mopilne aplikacije za hitne službe, električni automobili BMW, VW, Audi. Mercedes je prikazao kamion koji prati i izvršava komande svog vozača iako se ovaj ne nalazi u kamionu.

Prikazan je rinspeed automobil koji i napred i pozadi između farova ima ful kolor led displeje na kojima se prelivaju milioni boja. Na žalost predavanja koje su držali Snouden i Mitnik nisu mogli slušati obični posetioci sajma već samo menadžeri.

Prikazani su svi mogući aparati koji se mogu sresti u kući koji imaju senzore, pristup internetu i td.

Na Microsoftovom štandu je prikazano kako izgleda kada vas kompjuter prati u realnom vremenu preko odeće u kojoj ima nekoliko stotina senzora a koja se ne razlikuje ni po čemu od obične sportske odeće.

Huawei je prikazao servere najnovije generacije koji sa svim sijalicama i led svetlima na sebi liče kao da su namenjeni za svemirske brodove. Huawei, Microsoft, Samsung i Intel su imali ogromne štandove, sa druge strane Adobe se uopšte nije pojavio na sajmu dok je Autodesk bio zastupljen jednim minijaturnim štandom od nekoliko kvadrata. Google je takođe imao jedan mali štand što je bilo veliko razočarenje.

Kina je bila partnerska zemlja ovog CeBITa, pa je neverovatan broj kineskih firmi bio prisutan na sajmu.

Zanimljivo je bilo videti da u Nemačkoj postoji sajt sa ponudama za posao za ljude koji imaju preko 40 godina.

Kliknite na sliku da vidite kako je bilo.

the-internet-of-things

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.