Pobeda veštačke inteligencije nad čovekom snimljena izbliza

Mali pogled unazad. Turnir između Google DeepMind AlphaGo i korejskog Go majstora Lee Sedol-a. Dan kada je kompjuter pobedio vrhunskog profesionalca u igri Go. Trenutak koji je došao mnogo ranije nego što smo očekivali.

Svakog dana nas zatrpavaju nove informacije o napretku u polju veštačke inteligencije (artificial intelligence). Ipak, korisno je prisetiti se meča koji je trajao od 9-15. marta 2016. Meč propraćen uz ogromnu medijsku pažnju, pogotovo na dalekom istoku gde je igra Go popularna.

U ovom odličnom dokumentarnom filmu od 1,5h ispričana je priča o neverovatnom događaju iz nekoliko različitih uglova. Zbog fokusa na činjenicama ali i psihološkim i filozofskim aspektima cele priče, ovaj film će još mnogo godina ostati relevantan i uzbudljiv.

Iako je prošlo dosta vremena (iz perspektive AI sveta), iako su algoritmi dosta evoluirali, glavni problem: halucinacije, je još uvek prisutan. Kao i naše nerazumevanje zbog čega dolazi do toga. Čak i u timu kao što je Google DeepMind.

Ljudi koji su radili na AlphaGo i danas su među vodećim stručnjacima u svetu veštačke inteligencije. Jedan od njih je i Ilja Sutskever (Ilya Sutskever) suosnivač i šef istraživačkog tima u firmi OpenAI, koja je napravila ChatGPT.

Google DeepMind AlphaGo i Lee Sedol

About Branko Jovanović

Pasionirani ljubitelj multimedije i veštačke inteligencije. Grafički i web dizajner, frontend i AS3 programer. Najviše, ipak, volim da obrazovnu delatnost i držanje obuka iz ovih oblasti. Do sada sam obučio više od 3000 polaznika i održao preko 25000 školskih časova. Ipak, pošto firma Adobe polako ukida program sertifikovanih instruktora i trening centara, tome je morao doći kraj. Za više informacija pogledajte stranicu O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.