Veštačka inteligencija i Molohova zamka

Ime Moloh je u Starom Zavetu vezano za žrtvovanje dece. Praksa koja je bila i ostala omražena, ali je u svoje vreme smatrana potrebnom. Zapravo, predstavlja žrtvovanje budućnosti zarad raznoraznih niskih ličnih pobuda.

Kroz svoju istoriju čovečanstvo se više puta upadalo u Molohovu zamku. Za neka društva je to bilo potpuno pogubno, u smislu da su nestala. I mi smo kroz istoriju imali priliku da nestanemo više puta, ali smo nekako uspeli da se izvučemo. Poslednji put je to bila trka u atomskom naoružanju koja je, na sreću, na vreme prekinuta.

Slična stvar se dešava i sada. OpenAI sumanutom brzinom izbacuje nove modele. Google, koji je i započeo ovaj, najnoviji talas, je mogao mnogo ranije da svoje modele učini dostupnim javnosti ali nije. Ponašali su se odgovornije. Mada, u zadnjih par godina, više istraživača je napustilo Google revoltirani neodgovornim pristupom veštačkoj inteligenciji. Po svemu, ljudi iz OpenAI se ponašaju još mnogo neodgovornije.

Kako će se završiti ova sumanuta trka u razvoju veštačke inteligencije? Naravno, to zavisi od nas, ljudi. Ali, mi smo komplikovana bića…

Molohova zamka i veštačka inteligencija

About Branko Jovanović

Pasionirani ljubitelj multimedije i veštačke inteligencije. Grafički i web dizajner, frontend i AS3 programer. Najviše, ipak, volim da obrazovnu delatnost i držanje obuka iz ovih oblasti. Do sada sam obučio više od 3000 polaznika i održao preko 25000 školskih časova. Ipak, pošto firma Adobe polako ukida program sertifikovanih instruktora i trening centara, tome je morao doći kraj. Za više informacija pogledajte stranicu O nama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.