Onshape: CAD iz browsera

Dugo vremena se pričalo da je buducnost projektovanja u cloud-u, iako niko nije znao kako bi to tačno trebalo da izgleda. Jedan od prvih koraka je napravio Autodesk, sa svojim servisom A360, potom je dosao AutoCAD WS (App za mobilne uredjaje), a onda je pre 3 godine predstavljen Fusion 360 koji je bio prva cloud based CAD/CAM aplikacija na tržištu.

Medjutim, Fusion 360 je ipak desktop aplikacija, i korisnicima smeta, što se on svakih par nedelja apdejtuje, bez mogućnosti da korisnik ne dozvoli update.

Krajnji cilj, CAD u cloudu je došao u vidu Onshape aplikacije koja je još uvek u beta fazi.

Najveća prednost Onshape je što se ništa ne instalira, sve je na Onshape serverima.

Druga velika prednost je da  fajl ne može da pukne u klasičnom smislu, tj. ne može tako da pukne da postane neupotrebljiv. jer se na više servera nalaze kopije svakog projekta u kojem radite.

Treca velika stvar je trenutno šerovanje svakog fajla i istovremeni rad više ljudi na fajlu, bez obzira gde se oni nalaze.

Ono što ostaje kao velika mana rada u cloud-u je što svi vaši fajlovi stoje na serverima a ne kod vas.

U svakom slučaju, ovo je tendencija razvoja CAD softvera. Iako Onshape nije Autodeskov proizvod, Autodesk snažno podržava ovakav razvoj događaja što ilustruje i činjenica da je na prvoj zvaničnoj prezentaciji kao gost govorio i CEO Autodeska Carl Bass.

Ukoliko vas zanima kako izgleda ovaj program, evo i korisne adrese, možete se prijaviti i testirati softver, obaveštenje ćete dobiti u roku od par dana od podnošenja zahteva.

Future of CAD

CAD, Onshape, future

Future of CAD

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.