3D štampa

Već par godina unazad se priča o 3D štampi, i to je razlog što ovde pokrećemo temu o tome, da bi se zanimljivosti vezane za ovu tehnologiju našle na jednom mestu.

Korisna adresa : spark fondacija

Autodeskov pogled na tehnologiju 3D štampe

Autodesk već decenijama podržava ovu tehnologiju na razne načine, međutim do pre 2-3 godine nisu postojali uslovi da se ona koristi u kućnoj upotrebi odnosno u malim zanatskim radionicama. Tek sa napretkom materijala koji se koriste kao sirovine i sa napretkom softvera koji omogućava preciznu kontrolu ova tehnologija je dobila praktičnu primenu u svakoj kući.

Spark platforma

Jedan od najbitnijih koraka u razvoju kućne 3D štampe je učinjen kada je Autodesk napravio operativni sistem Spark za 3D štampače i otvorio kod. Spark platformu je u potpunosti podržao i HP i mnogo drugih proizvođača. Ovim korakom Autodesk je omogućio svima koji se zanimaju za 3D štampu a nisu vični programiranju da naprave svoj 3D štampač.

Spark fondacija

Autodesk je formirao i Spark fondaciju u vrednosti od 100 miliona USD za projekte unapređenja 3D štampe. Svako može da konkuriše ako ima ideju, a trebaju mu sredstva za projekat.

Ember 3D printer

Ember je Autodeskov mali 3D štampač koji je počeo da se prodaje za oko 6000 USD ove godine. Autodesk je otvorio ovu tehnologiju, tako da svako može da ga unapredi, a kako kaže Karl Bas :”Nama (Autodesku) ne smeta ako ga hakujete.”

Softver koji podržava 3D štampu

Retki su ozbiljni softverski paketi koji ne podržavaju 3D štampanje makar u rudimentarnom obliku. Podrška za 3D štampu je postala standard.

Svi Autodeskovi softverski paketi podržavaju 3D štampanje u većoj ili manjoj meri. Najosnovnija podrška znači da vaše modele možete snimiti/eksportovati u .stl formatu pa onda taj fajl odneti na štampu.

Napredna podrška omogućava definisanje parametara štampe i samo štampanje. Takvu podršku imaje sve Autodeskove CAD/CAM aplikacije npr. Inventor, HSM Inventor, CAM for Solidworks i Fusion 360 kao najnovije i najnaprednije rešenje.

Ovi softveri podržavaju rad u rasponu od 2.5 do 5 osa.

Adobe pogled na tehnologiju 3D štampe

Adobe takođe već godinama unazad podržava ovu tehnologiju, ali pre svega sa stanovišta industrijskog dizajna. 3D opcije postoje u nekoliko Adobe aplikacija, recimo Photoshop, Illustrator, After effects, Flash itd. Iz Adobea su shvatili kolika je potreba dizajnera za 3D – om ali, očigledno je da nisu želeli da remete odnos snaga na tržištu i da razvijaju softver  na polju koje im nije primarni interes. Prelazno rešenje su obezbedili na taj način što u paketu sa After effects – om ide i Cinema 4D LT softver.

Nažalost konkretna podrška za 3D štampu postoji samo u Photoshop – u. U ostalim aplikacijama je moguće modelovati 3D objekte i teksturisati ih, ali se preko posrednih 3D formata moraju importovati u Photoshop, pa onda štampati na 3D štampaču.

3D štampači

Mnoge firme danas prave 3D štampače, najjeftiniji su naravno kineski koji mogu da se kupe za nešto više 0d 100 USD (stona varijanta), od evropskih proizvođača ističu se nemačke kompanije koje prave odlične štampače sa komorama zapremine i do 1,3 kubna metra. Na slici ispod se mogu videti neki modeli koji su bili izloženi na CeBIt 2015.

Zanimljivo je da NASA vidi 3D štampu kao rešenje za problem transporta hrane za duge boravke u kosmosu. Pre godinu dana je uspešno napravljena hrana (italijanska pasta) pomoću 3D štampača.

Na kraju, evo i jedan primer, na koji način 3D štampa pomaže ljudima kada je to potrebno.

3D printing magic

3D printer, 3D, Cebit 2015, Germany

Cebit 2015

 

3D printers, 3D, Germany, CeBIIT

Cebit 2015

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.