Pravljenje 3D Mesha uz pomoć Point Cloud aplikacija

Modelovanje u 3D softverima je oduvek bio dugotrajan proces, pa pokušaji da se on ubrza i automatizuje su stari koliko i 3D softveri. Point Cloud tehnologija je drastično ubrzala i automatizovala modelovanje.

U najopštijem smislu Point Cloud je skup 3D tačaka koji definišu neku površinu. Od tih tačaka se onda dobija mesh koji se onda prilagođava potrebama projekta. U početku su samo 3D skeneri mogli da naprave takav mesh, ali u zadnjih par godina uz pomoć raznih programa možete dobiti izuzetno kvalitetan mesh sa fotografija ili sa nekog snimka. Ovaj deo Autodesk palete proizvoda se zove Reality Computing.

Autodesk je prve korake u tom smeru napravio sa 123D Catch programom koji omogućava da od serije slika dobijete 3D mesh nekog objekta. Postoji i odgovarajući app za mobilne telefone. Pre svega namenjen da daje mesh raznih predmeta i zato je najinteresantniji za industrijske dizajnere.

123D Catch tutorial

Sledeći zanimljiv korak napravljen je lansiranjem ReCap softvera koji oma primenu i u enterijeru i u eksterijeru, a ne samo u industrijskom dizajnu. Standardno se isporučuje u nekoliko Suitova. Po rečima Karla Basa u Autodesku još uvek nisu naišli na Point Cloud koji je toliko veliki da ReCap nije mogao da ga obradi.

ReCap workflow

Kao najnoviji alat u tom nizu predstavljen je Project Memento koji je još uvek u beta javnoj fazi testiranja. Memento je dopuna ReCapu, i namenjen je pre svega za dobijanje high definition mesheva, i 3D štampanju tih mesheva. Takođe se može koristiti i u eksterijeru. Da bi se dobili upotrebljivi rezultati potrebno je imati barem 3 slike iz različitih uglova svakog detalja na objektu koji nam je bitan, ili imati kvalitetan snimak objekta iz raznih uglova.

Project Memento overview

Autodesk aplikacija za pretvaranje fotke u 3D, ispravljanje grešaka i 3D štampanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.